top of page

Att arbeta konstruktivt med offentlig upphandling

Skribentens bild: Jens GripJens Grip

Lagen om offentlig upphandling är ett ämne som kanske inte får alla engagerade. Men tjänstemän och företagare har ofta starka känslor kring dess varande eller icke varande.


Precis som all lagstiftning syftar den till att vi får ett bättre mer rättvist samhälle, det glöms ofta bort när man ser utmaningar och brister, överklaganden och kostnadsökningar istället för smidigt förfarande.


En större genomgång av argumenten för eller emot, om hur man kan anpassa lagstiftningen för att göra den bättre skulle vara ett stort arbete. Att titta på hur LOU är utformat idag och anpassa det kommunala inköpsflödet och näringslivsarbetet skulle kunna ge en större effekt.


Tittar vi på andemeningen i LOU så finns det ett rättvise tänk, alla ska få möjlighet att leverera till det offentliga samt att den med bäst erbjudande ska väljas.


Tänk om en kommun skulle arbeta för att väva in detta i sitt arbete med det lokala och närliggande näringslivet?


Visst man måste utlysa en offentlig upphandling vid vissa gränsvärden, den går upp på verktyg som tendsign och är ofta rätt byråkratisk. Vid mindre summor räcker ofta en direktupphandling, där bara ett fåtal aktörer behöver bjudas in så länge som man dokumenterar det hela.


Men tänk om en kommun skulle bestämma sig för att arbeta öppet och aktivt även på direktupphandlingarna och de små delar som kan gå som "Direktköp". Tänk om man också skulle erbjuda småföretagare i kommunen utbildning och hjälp för att enklare fixa formalian av upphandlingarna. Finns öppenheten och engagemanget från kommunen kan det göra en större skillnad för det lokala näringslivet än de flesta andra insatser. Det kräver så klart att man följer lagar och regler och inte favoriserar, där finns mycket bra material att läsa vidare om på följande länk:


186 visningar
bottom of page