top of page

Stora brister i upphandling på Vatten- Avloppsverket, ger det högre räkningar?

Uppdaterat: 7 okt. 2024

Är våra räkningar för VA i kommunen onödigt höga? Det tyckte flera läsare till tidningen och en granskning av VA verkets utgifter visar nu på att något inte står rätt till. Minst två leverantörer har levererat tjänster till kommunen på över 1.000.000 kr vardera 2023 utan att korrekt upphandling genomförts. Tidningens granskning visar även att ytterligare 6 st befinner sig i en gråzon där kommunen hävdar "Direktköp" trots att levererat belopp är på flera hundratusen per leverantör.


Kommunen har tidigare frångått lagen om offentlig upphandling som tidningen rapporterat om. Där fanns det tvivelaktigheter i både leverans och en jävsituation. När de högsta cheferna frångår att följa lagen ökar risken att det sker nedåt i organisationen. Vi kan nu tyvärr bekräfta att så är fallet i Kävlinge kommun.


Vad handlar då detta om? Enligt lagen om offentlig upphandling så ska det göras en annonserad upphandling när tjänster överskrider ett visst belopp detta för att verka för fri konkurrens och motverka korruption som är ett av de främsta hoten mot ett fungerande samhälle.


För att följa lagen måste kommunen annonsera upphandlingar som är över 700.000 kr inom berört område. Och alla som är över 100.000 ska tydligt dokumenteras. (*Edit, där finns olika tröskelvärden och VA verkar ligga under LUF som är till 1.200.000 kr) https://www.upphandlingsmyndigheten.se/regler-och-lagstiftning/troskelvarden-och-direktupphandlingsgranser/


När jag fick indikationer på dyra räkningar så tittade jag på leverantörsreskontra för kommunen 2023. Det vill säga en lista över alla kommunala utgifter fördelat på olika leverantörer. Jag jämförde denna mot en avtalslista på genomförda upphandlingar som gjorts och hittade att det saknades flera poster på just vattenförsörjning och avlopp.


På leverantörsreskontra kopplat till bokföringsposter för vattenförsörjning och avlopp fanns följande leverantörer som ligger på summor vilka överstiger direktköp. De sakande också avtal utifrån 2023 års lista över ramavtal, upphandlingar och avtal.


När jag ställde frågor om det här tog det lång tid att få svar och till dagens datum har jag inte fått alla svar från kommunstyrelsen. Nedan är de svar jag fått från kommunstyrelsen på hur följande leverantörerna upphandlats:

S-Schakt AB - Inga avtal

Kommunen saknar helt avtal med S-Schakt AB trots att deras ordersumma ligger på mer än den dubbla summan av gränsvärdet för annonserad offentlig upphandling. Leica Geosystems AB - Direktköp Här säger man att man gjort ett direktköp, dvs något man ska nyttja vid mindre inköp. Där kommunen skriver i sina egna riktlinjer att man inte behöver föra dokumentation. Underlaget från kommunen visar på inköp från Leica Geosystems AB på över en miljon kronor. Samtliga andra "Direktköp" Inköp från de övriga leverantörerna som står under direktköp bryter mot kommunens interna reglerna då de är över 100.000 kr per inköp. Har de inte dokumenterats kan även det bryta mot lagen. Det kan också föreligga krav på annonserad upphandling på dom beroenda på den totala ordersumman. Ramavtal och medlemskap

Jag har ännu inte kunnat verifiera att ramavtalen finns men kommer titta vidare på det.



Långa svarstider vid begäran av offentlig information är ett tecken på att brister finns i organisationen samt byter mot offentlighetsprincipen. I denna granskning har jag fått vänta lång tid på svar och väntar fortfarande på en del information. Vill slutligen tack för alla tips och funderingar som skickats till tidningen, det är otroligt värdefullt med de underlag som inkommit och där kommer fler granskningar baserade på inkomna tipsen.

Annons / Reklam för: Compriser och Wexthuset 
t.jpg
t-1.jpg
bottom of page